Redőnyök, rovarhálók, árnyékolók

Redőnyök – Rovarhálók

A Buda Ablak minden termékének színvonala megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek. Cégünk kizárólag kiváló minőségű alapanyagokkal és rövid határidőkkel dolgozik. Legyen szó külső vagy belső árnyékolásról, a Buda Ablak az árnyékolástechnika minden területén áll megrendelői rendelkezésére.

Műanyag redőny

Az általunk forgalmazott műanyag redőny nem rozsdásodó színterezett Lindab lemezből, a tokvég pedig színterezett alumíniumból van. A redőny palást csapágyazott fémhengeren fut, a láb pedig hangelnyelő kefét tartalmaz, mely a csendes működést biztosítja. Alapszínekben fehér tokkal, lábbal és palásttal rendelhető a termék.

Amennyiben most építkezik, előre kialakítható a redőnytok helye, ami a nyílászáró fölött helyezkedik el. Ezáltal a redőny tokja nem takarja az ablakfelületet és a későbbiekben szigetelhető és színezhető is. A tokszerkezet elején Hungarocell van, ami megkönnyíti a vakolást.

A rejtett tokos redőnyöknél nincs kapcsolat a lakás beltere és a vakolható tokos redőny között, mivel a redőny szerviznyílása a lakáson kívül helyezkedik el. A vakolható redőnyök szerelése a nyílászárók beépítése után, de feltétlenül a külső vakolat elkészítése előtt meg kell hogy történjen.

A nyílászárók beépítése során mindenképpen figyelembe kell venni a redőnyök tökméretét és a későbbi helyszükségletét is. A vakolás után csak a redőny lábszerkezete lesz látható, ezért a homlokzat esztétikus megjelenésű lesz.

A redőnyök mindegyike rendelhető beépített szúnyoghálóval is, melyek nem csak esztétikusak és praktikusak, hanem olcsóbb megoldás is mint a háló utólagos felszerelése. Ebben az esetben a redőny és a szúnyogháló egy tokban helyezkedik el, de egymástól függetlenül működtethető.

Alumínium redőny

A redőny lamellája 37 mm-es kettősfalú alumínium lécből készül, környezetbarát poliuretán habbal van kitöltve, ami biztosítja a redőny kiemelkedő hő és hangszigetelő tulajdonságait, így a hőszigetelési értékük eléri a K=1,1 W/m2K, zajszigetelési értékük pedig 36 decibel. Az alumínium redőnyök lábszerkezete szintén alumíniumból készül, de a csendes működés érdekében kefebetétek találhatók a lefutók mindkét oldalán. Az alumínium redőnyök minden típusa csapágyazva van. A golyóscsapágyazás halk és precíz működést eredményez. Ezért az alumínium redőny mozgatása még gurtnis mozgatás esetén is könnyű, motoros hajtáskor a csendes működést és pontos végállást garantál. A hőszigetelt alumínium redőnyök motoros mozgatásúak is lehetnek. Természetesen ez a változat is rendelhető beépített szúnyoghálóval.

Ráépítő tokos / belső tokos redőny

Belsőtokos változatnál a tokszerkezet a falban található, a legtöbb esetben a régi családi házaknál találjuk meg. Ezek a típusok sokszor már megérettek a cserére. Ebben az esetben műanyag vagy alumínium redőnylécet használunk a faredőny kiváltására. A belső tokos redőny az új építésű lakások esetében is tökéletes megoldás lehet. Fontos, hogy már a tervezésnél figyelembe kell venni a redőnytok helyigényét. A redőnytípus nevéből egyértelműen kiderül, hogy ez a redőny az ablak felett kerül elhelyezésre. Ennél a típusnál a nyílásméretet a redőnydoboz magasságával nagyobbra kell kialakítani. A redőnydoboz mérete a nyílászáró magasságának függvénye. Komplett új redőny esetében a redőnytokot a nyílászáróra szereljük, és együtt kerül beépítésre. A redőnytok légkamrás műanyag elemből épül fel és belső hőszigetelő betéttel van ellátva, így hőhíd mentes szigetelést nyújt. A vakolható tokossal ellentétben, ennek a redőny típusnak a szerelő fedele a nyílászárón belül van.

A redőnyök mindegyike rendelhető beépített szúnyoghálóval is, melyek nem csak esztétikusak és praktikusak, hanem olcsóbb megoldás is mint a háló utólagos felszerelése. Ebben az esetben a redőny és a szúnyogháló egy tokban helyezkedik el, de egymástól függetlenül működtethető.

Fix rovarháló

Ez a legegyszerűbb rovarok elleni védelem. Keretben helyezkedik el és fix helyen áll: tavasszal egyszerűen felhelyezhető és a tél közeledtével könnyen levehető. Általában kis felületek (120 x 150 cm) esetében alkalmazzuk, de nagyobb felületekre is legyártható erősített alumínium profilból. A háló anyagát tekintve időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, tűzálló, optikai szempontból láthatatlan, üvegszálas anyagból készül. Az alumínium keretes alapáron fehér rendelhető, illetve egyedi színre, a RAL színskála szinte bármelyik színére színterezhető.

Rolós szúnyogháló

A könnyen kezelhető és kis helyigényű és mozgatható változat előnye, hogy használata után egy mozdulattal eltüntethető. A háló anyagát tekintve időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, tűzálló, optikai szempontból láthatatlan, üvegszálas anyagból készül.

A tok és a keretprofil 45 x 45mm-es extrudált alumíniumból készül A lefutó sínben szőrkefe fut végig, így 100%-os védelmet nyújt a rovarok ellen, a hálót rugóerő húzza a kisméretű kazettába, ha a háló nincs leengedve ki lehet hajolni az ablakon. Maximális méret: 160 x 180 cm. Ha az ablakra redőnyt is akarunk szerelni akkor a kombinált szúnyoghálós redőnytokot célszerű választani, mivel lényegesen olcsóbb és esztétikusabb attól mintha külön szerelnénk fel.

Létezik oldalra húzható (vízszintes mozgatású) változat is amelyet főképp erkélyajtókra és bejárati ajtóra ajánlunk.

Reluxa

Alkalmazása szinte határtalan lehetőséget nyújt, hiszen bármilyen ablakra illetve ajtótípusra felszerelhető. A lamellák 16 és 25 mm-es alumíniumból gyártódnak, 50 színárnyalatból választható.

Üvegpálcás reluxánál a lamellák felhúzását a karnis oldalán kivezetett zsinórokkal lehet szabályozni, rögzítésüket a kivezetésnél alkalmazott súlyzár végzi, amelyet a zsinórok húzásirányával lehet szabályozni. A lamellák forgatását, a fény mennyiségét és irányát, a fejsín oldalán üvegpálcával vezéreljük, amely egy kis csigahajtás segítségével vezérli a lamellákat.

Szalagfüggöny

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendő megoldás, elsősorban irodák, közintézmények ablakainak árnyékolására, de családi otthonok belső árnyékolására is kiválóan alkalmas, bő színválasztékának és különböző anyagmintáinak köszönhetően.

A lamellák alját úgynevezett nehezékkel látjuk el, amit zsinór fog össze. A különböző mintázatú anyag és szín közül válogathatnak, garantáltan megtalálják irodájuk vagy lakásuk bútoraihoz vagy falához legjobban harmonizáló színt. A szalagfüggöny lamellák minimális magassága 70 cm, a maximum 400 cm lehet. A gyöngylánc segítségével könnyen kezelhető, a beengedni kívánt fénymennyiség jól szabályozható a lamellák beállításával. Kezelése több megoldást biztosít, ez lehet akár középről kétfelé gyűjtő, a kezelőtől jobb vagy baloldalra gyűjtő.

Roletta

A roletta, az árnyékolástechnika egyszerű, de praktikus, évtizedek óta közkedvelt árnyékolója. A vászon roletta rendkívül egyszerű kezelhetőségének és kedvező árának köszönheti népszerűségét. Bárhová felszerelhető, oldalfalra, mennyezetre, ablakra. A roletta helyigénye, felhúzott és összetekert állapotban, a feltekert anyag hosszától függően 5-7 cm.

A roletta impregnált vászonból készül, karbantartást nem igényel. Tetőtéri ferdesíkú bukó ablakok legideálisabb árnyékolója a roletta, az ablak akár vízszintes állapotában is használható, mivel a roletta rugója állandóan feszesen tartja a szövetet. Hagyományos vászon roletta tulajdonsága, hogy a roletta tengelyétől a vászon 1 cm-re kezdődik a felfogatás további 1cm vesz el a helyből. Ezért a tetőtéri ablakoknál a szövettől függetlenül, lehúzott állapotban, fénycsík alakul ki lehúzott állapotban.

A függőleges normál ablakokra viszont, fényzáró szövetből az ablak fölé szerelve, mindkét oldalra 15-15 cm-t túllógatva a fényzáró roletta nem csak árnyékoló, hanem a kíváncsi szemek elől az árnyakat is eltakarja. A fényáteresztő vagy mintás roletta nem csak árnyékoló, hanem ablakunk vagy otthonunk dísze is lehet vidám színeivel. Roletta reflexiós alupigmentált szöveteivel a perzselő napot visszaveri. Roletta naphálós változata a nap megszűrésére remek megoldás. A vászon roletta maximális szélessége 182 cm, maximális magassága 240 cm lehet.

Napellenző

A napellenző az árnyékolástechnika klasszikus, leglátványosabb és egyben legtekintélyesebb árnyékolója. Talán az egyetlen árnyékolástechnikai berendezés, amelyre a köznyelv is gyakran használja az árnyékoló ponyvás csukló karos kifejezést. A napellenzőnek Európa déli részein Görög-, és Olaszországban több évtizedes, tradicionális hagyománya van. Családi házak, balkonok, erkélyek, teraszok esetében nem csak a terasz részt, de a lakás belső részét is védi a tűző naptól, ezért a belső tér is hűvösebb marad.

A napellenző acél szerkezete zártszelvényből készül a teherhordó váza a karok alumínium a bölcsők speciális öntvényből készülnek, ezért az árnyékoló nagy felületek estén is masszív és biztonságos. 5 m szélesség feletti napellenzőnél erősebb profilokkal szereljük, és javasoljuk, hogy 3db konzolt alkalmazzunk a szerelésnél.

A napellenző szerelhető oldalfalra, mennyezetre, faházra, csak biztonságos legyen a felfogatása. Helyigénye 20-25cm összetekert állapotban a kinyúlástól függően. Amennyiben a napellenző fölött nincs takarófelület (pl. fal), alumínium védőtetőt javaslunk, ami utólagosan is telepíthető. A napellenző nem csak a napsütéstől, de a szemerkélő esőtől is óv bennünket. Amennyiben a napellenző ponyva megázik, ki kell szárítani, mert ha betekert állapotban hagyjuk, akkor tönkre megy. A napellenző legnagyobb ellensége a szélvihar. Ezért javasoljuk, hogy ha a mechanikus kezelést választja, csak abban az esetben hagyja a napellenzőt kitekert állapotba, amikor a lakásban tartózkodik.