Szellőztető rendszerek

Ablakba építhető résszellőzők és szellőztető rendszerek

A lakások energetikai korszerűsítése és életvitelünk változásának változása miatt megnőtt a lakásokban és házakban a páratartalom. Ez abból látható a legjobban, hogy megnőtt a falakon és a sarkokban megjelenő penész miatti panaszok száma. Hiába megfelelő az otthonunk szigetelése, amennyiben a magas páratartalom lecsapódik a falakon és az ablakokon. Ebben az esetben a penészedés megelőzése céljából a lakás vagy ház légcseréjét kell fokozni. Erre nagyon sokszor elég a rendszeres szellőztetés, azonban sok esetben szellőztető rendszert kell kiépíteni.

Légbevezetők

A szellőztetés egyik hátránya, hogy nagyon sok hőenergia megy veszendőbe a nyitott nyílászárókon keresztül. Ráadásul nem is a legkényelmesebb megoldás, ezért sok esetben el is marad. A legnagyobb hátránya pedig, hogy nem tudhatjuk, hogy a szellőztetésre szánt idő elégséges volt – e az optimális páratartalom elérése céljából. Emiatt a korszerű nyílászárók mellé nem árt, ha modernizáljuk otthonunk szellőztetését is.

Az ablakokra szerelt manuális légbevezetők bár megfelelőnek tűnnek, hatékonyságuk szinte megegyezik az ablakok kinyitása által történő szellőztetéssel, hiszen ebben az esetben ugyanúgy mi működtetjük a szellőző berendezést, mint a sima szellőztetés esetében. Ugyanúgy nem tudjuk, hogy légcsere-, vagy páratartalom szempontjából elegendő volt-e a szellőztetési idő. Egy ilyen szellőzőnyílással tehát annyit sikerül csupán elérnünk, hogy valamelyest lerontjuk a nyílászáróink tokjának hőszigetelő értékét.

Költséghatékony és megfelelő megoldást jelent erre a problémára, ha szellőzőnket higroszabályozással látjuk el. A működési elve rendkívül egyszerű, lényege, hogy bizonyos anyagok a páratartalom emelkedésétől megnyúlnak, a szárazabb levegőtől pedig összehúzódnak. Ilyen – páratartalomra érzékeny – poliamid pántkötegek mozgatják a higroszabályozott légbevezetők zsaluit is. Így értelemszerűen akkor nyílnak ki a zsaluk, amikor megnő a páratartalom a lakásban, és amint az normalizálódik, visszacsukódnak.

Ez a rendszer kényelmi szempontból tökéletes, hiszen emberi beavatkozás nélkül működik, ráadásul addig biztosítja a szellőzést, amíg a páratartalom normális lesz. A poliamid pántok el vannak zárva a külső levegő elől, tehát kizárólag a lakás levegőjében lévő nedvességre reagálnak, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy mindig optimális szinten tartják otthonunk páratartalmát.

 

Higroszabályozott központi szellőztető rendszer

A központi szellőztető rendszer legnagyobb előnye, hogy nem csak a friss levegőt engedi be a lakásba, de a központi ventilátor el is távolítja a párás, használt levegőt a lakásból. Az előzőekből egyértelműen látszik, hogy ennél a rendszernél légelvezetőkre, valamint ventilátorokra is szükség van. A higroszabályozásnak köszönhetően a ventilátor és a légbevezetők zsalui összehangoltan működnek, és csupán akkor lépnek működésbe, amennyiben a belső páratartalom túl magas. A ventilátorok nem a lakótérben helyezkednek el, így észrevétlenül működnek, nem zavarják a lakók nyugalmát.

Ennek a rendszernek köszönhetően, mindig friss levegő lesz az otthonában és a páratartalom sem fog soha megnőni. A plusz kényelemért azonban anyagilag több terhet ró a megrendelőre, ugyanis egy központi ventilátor 50 és 100 ezer forint közötti összegbe kerül, a légelvezető elemek darabjáért pedig átlagosan 15-25 ezer forintot kérnek el.

Az említett megoldások mindegyike tökéletesen alkalmas arra, hogy megfelelő szinten tartsuk otthonunk levegőjének páratartalmát.