Télikertek

Műanyag télikert

Némileg robusztusabb, de költségkímélőbb megoldás műanyag rendszerből építkezni. Elsősorban homlokzati elemek gyártására alkalmas, tetőszerkezeti célra kevésbé javasolt. A télikert nyílászáróinak szükségletét a közlekedési funkciók, és a tájolásból adódó szellőztetési igény határozza meg. A télikertek nyílászárói készülhetnek fából, alumíniumból, műanyagból, bukó, nyíló, toló, harmonika kivitelben. Meglehetősen hatékony szellőztetést eredményez a tetőszerkezet magasabb pontján szerelt tetősík ablak, melyen keresztül a felfelé áramló meleg levegő a szabadon távozhat.

A hőszigetelő üvegezésű, hőhídmentes profilokból készült télikert (az év jelentős részében) mindaddig a nappalival egybenyíló térként működhet, amíg a nagy nyári meleg vagy az erősen hideg tél be nem áll. Nyáron (a nappali üvegfalát csukva tartva) megőrizhető a lakás hűvössége, hideg időben pedig a nappali előtti télikert jelentős hővédelmet nyújt a hőveszteségekkel szemben, de ugyanakkor a téli napsugarak behatolnak a szobába.

Nyári időszakban a túlzott felmelegedés ellen árnyékolással, megfelelő számú nyílászáróval, speciális üvegszerkezetekkel, vagy légkondicionálással védekezhetünk. A télikert használatát a hideg idő beálltával a külön fűtéskörön működő fűtés teszi lehetővé. A télikert a napenergia passzív hasznosításában figyelemreméltó szerepet tölt be, különösen az átmeneti őszi és tavaszi időszakban, amikor a fűtési energia megtakarítható. A megfelelő anyagokból épített, jól hőszigetelő télikert többnyire a lakás legkedveltebb lakóhelyiségévé válik.