Télikertek

Műanyag télikert

Télikert építése során a legköltségkímélőbb megoldás, ha műanyagot használunk. A műanyag a homlokzati elemekhez javasolt, a tetőszerkezet szempontjából kevésbé alkalmas anyag. A télikert tájolásától és a kívánt közlekedéstől függ, hogy mekkora és milyen nyílászárókra lesz szükség. Ezek készülhetnek műanyagból, alumíniumból vagy akár fából is; és a kivitelük többféle lehet: bukó, nyíló, harmonika vagy toló. A leghatékonyabb szellőzést pedig egy tetősíkablak felszerelése biztosítja, mivel ezen keresztül a feláramló meleg levegő szabadon tud távozni.

Addig amíg a nyári meleg vagy az igazi téli hideg be nem következik, magyarán az év szinte egészében a télikert akár a nappalival egybefüggő térként is működhet. Azonban a két szélsőséges időszak esetében sem kell kétségbe esni: nyáron a nappali elválasztásával megőrizhető a kellemes hűvös a lakásban, télen pedig maga a télikert nyújt védelmet a meleg levegő távozása ellen, ráadásul a napsugarakat is beengedi a lakásba.

A túlzott felmelegedés ellen árnyékolással vagy légkondicionálással; a túlzott hideg ellen pedig a télikertbe beépített külön fűtéssel védekezhetünk. Egy télikerttel a napenergiát passzív módon hasznosítjuk, különösen igaz ez a tavasszal és ősszel, amikor a télikert miatt érzékelhető fűtési költség takarítható meg.