Műanyag ablakok

A hőszigetelő ipar vegyes hírnevet szerzett magának – és teljesen jogosan! Számos otthont tettek tönkre a jobb hőtani eredmény érdekében – és persze a kereskedők jutalékáért!

A hőszigetelő ablakok árusításának természetéből eredendően és a lakástulajdonosok szkepticizmusa miatt, akik nem értékelték a befektetéssel járó lehetséges előnyöket, ezernyi olyan ház van Magyarorszá szerte, amelyek rosszul tervezettek, rossz minőségűek és nem odaillő ablakokkal épültek. Minél alacsonyabbak az árak, annál könnyebb eladni őket és többségük tervezése silány minőségű az alacsonyabb ár miatt. A rossz tervezés és a gyenge minőség együttese viszonylag korlátozott lehetőséget jelentett a tulajdonosnak.

Minél kevesebbet fektetnek az ablak tervezésébe, annál olcsóbb a végeredmény. A több az kevesebb, szokták mondani, de nem mindig ez a helyzet, ha ablakokról és ajtókról van szó. Egy egyszerű tervezés lehet a leghatékonyabb, de sok esetben ez vezethet aránytalan méretezésű ablakokhoz egyensúly és karakter nélkül, ami hátrányos klasszikus külsejű ingatlanoknál és modern házaknál egyaránt. Mi mint fogyasztók, lakástulajdonosok, ingatlan befektetők manapság többet várunk el az ablakoktól és az ajtóktól.

Ahogy növekszik az új házakra az igény, úgy növekszik az építészmérnökök száma is. Ami 100 évvel ezelőtt egy nagyon zárkörű közösség volt, ma már ezernyi építészt foglal magába, ami azt jelenti, hogy eltérő tapasztalattal rendelkeznek, így az új épületek tervezése és renoválása már nem megbízható.

Az építészet és épületek tervezése évszázadokon át kiegyensúlyozott volt. A hatvanas és hetvenes éveknek saját tudatuk volt, és mostanában jött egy váltás a korabeli hőszigetelésre, de az arányok és az egyensúly mindig is kulcsfontosságúak, ha ablaktervezésről van szó.

Ablakok és ajtók több mint 1000 éve vannak otthonainkban. Ennyi idő után is, az alap felfogás, hogy mi működik és mi nem, ugyanaz maradt. Akkoriban, szerintem legalábbis, jobb elképzelésünk volt a tervezésről és stílusról, mint manapság! Ez nagyrészt azért van, mert szinte egyáltalán nem voltak csereablakok 1960-at megelőzően, a lakástulajdonosok többsége megtartotta ablakait, ezáltal a ház karakterét is. Ezeket az ablakokat olyan építészmérnök tervezte, aki figyelembe vette az épület teljes egészét és a kort.

Eljött az ablakcsere ideje?

A gyártás jó minőségével, keretformák, színek és bútorok széles választékával kicserélni az ablakod izgalmas feladat. Annyi a lehetőség, ezért fontos, hogy ne legyél belehajszolva a döntésbe. Élni kell az alkalommal, hogy felfedezd a sok lehetőséget. Keress egy olyan céget, aki teljes tervezési szolgáltatást kínál minőségi 3D-s képekkel, hogy az új műanyag ablakaid növeljék az otthonod értékét és stílusát, és elérd azt a „ejha” reakciót, amire a legújabb fajta műanyag ablakok képesek!

A műanyag ablakok rövid története

A hőszigetelés fellendülése az 1970-es években az alumínium ablakok, reteszes terasz ajtók és a másodlagos hőszigetelés bevezetésével kezdődött.

A 80-as évekre az ingatlanok ára nőni kezdett, a műanyag ablakokat nyugatról hozták be Magyarországra és divat lett az ablakcserélés. Az alumínium egy hideg anyag volt és a termális fékrendszer nem volt hatékony és ez a keretek kondenzációját (izzadását) okozta a hűvösebb hónapokban. A műanyag melegebb volt. A kifelé nyíló műanyag ablakokat külsőleg üvegezték be (az üvegszorító léceket kívülről illesztették rá) és rossz biztonsági ’ablakszárny- merevítő’ kilincsekkel építették be.  György-korabeli ablakstílust el lehetett érni úgy, hogy fehér rudat beillesztve az ablaküvegek közé és az ólmozott tervezés lett elterjedt. Elérhetővé váltak a megformált műanyag ajtótáblák, melyek széles választékot nyújtó zselé-formázású másolatokat kínálnak akár faajtó stílusban is. Megjelentek a faerezésű lehetőségek is, így az emberek ’meg tudták változtatni otthonaik stílusát’.  Jobban belegondolva, ez nem volt az ingatlanok stílusát tekintve jó időszak.

A műanyag ablakok a 90-es évekre lettek híresek és 2000-ben a legtöbb műanyag ablakgyártó már belülről üvegezett ablakokat kínált sokkal jobb biztonsági lehetőségekkel és lágyabb formájú keretekkel. A tömítések az üveg körül nem illeszkedtek rendesen, nagyok és feketék voltak.  Aztán beütött a piacra a fehér tömítés, amit nagy lelkesedéssel fogadott, habár később ez alábbhagyott, amikor a kosz és a penész látszani kezdett. Az emberek visszacserélték a fehér tömítéseiket a feketékre. György-korabeli rácsok elérhetővé váltak azok számára, akik valósnak látszó György-korabeli kinézetet akartak elérni.  Habár ezeket nehezebb tisztán tartani, mint a belső György korabeli rácsokat, de legalább már megvolt a műanyag ablakunk, ami jobban kezdett hasonlítani a hagyományos faablakra.

2010-ben indult a hőszigetelő ipari forradalom. Nagy igény volt jó minőségű, karbantartásmentes ablakokra, amelyek úgy teljesítettek, mint műanyag ablakok, de nem úgy néztek ki. Nagy értékű ingatlanokkal rendelkező tulajdonosok nem akarták, hogy látszódjon a műanyag és inkább hasított fa kinézetet szerettek volna kevesebb karbantartással, mint ami a faablakokkal jár.

A műanyag profilok már szemcsés felülettel és több színben is kaphatóak. A precíziós gyártás már a pontosabban illeszkedő sarkokat és mechanikai illesztéseket is lehetővé tette, ami azt jelenti, hogy a műanyag ablak ma pont úgy nézhet ki, mint a faablakok. És így született meg a fa-alternatív ablak. Ezek az új, csúcsminőségű ablakok lehetővé tették a tulajdonosok számára, hogy stílusbeli megalkuvás nélkül válthassanak műanyag ablakokra.

Az utolsó 10 évben láthattuk a csereablak újjászületését. A dizájn a fő motiváció az ablakcseréléshez. Választhatsz síkban lévő vagy viharálló tokokat valamint hagyományos  tolóablakokat, és szinte bármilyen színben rendelkezésre állnak, a puha fehértől kezdve egészen a divatos zöld színekig és a manapság divatos szürke árnyalatokig, és szinte bármely épületbe beszerelhetőek, legyen az nyaraló, Viktória-korabeli sorház vagy mai modern, új épület.

Segíthetünk?

Műanyag ablakokra szeretnéd lecserélni elavult nyílászáróidat? Jó helyen jársz! Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a konkrét méretek megadásával kérj azonnali árajánlatot!

vissza a bloghoz