Miért válasszunk háromrétegű ablaküveget?

Függetlenül attól, hogy korszerűsít-e otthonát, vagy épp új házat épít, érdemes különös figyelmet fordítani az ablakokra, hiszen azok hatással vannak a hőszigetelésre, az energiaszámlákra, a zajszintre, de még a biztonságra is.
Az egyrétegű üvegezés már a múlté. Manapság a két, illetve háromrétegű ablaküvegek hódítanak, habár néhány évvel ezelőtt a háromrétegű ablakokat még szinte, csak kizárólag szélsőséges időjárási körülményekkel rendelkező, hideg éghajlatú országokban használták és forgalmazták. A skandináv országoknál sokkal kellemesebb klímájú Egyesült Királyságban például alig lehetett kapni őket, hasonlóan a kontinentális Európa többi részéhez.

Az ezekre a piacokra való bevezetése után, azonban hamar kiderült, hogy megfelelő alternatívát nyújtanak, a hagyományos kétrétegű ablakokkal szemben. Azonban még mindig sokan nem értik milyen pluszt adhat a harmadik réteg üveglap, és sokan csak egy ügyes marketingfogásnak tartják a háromrétegű ablakokat.

Csupán az egyszerűség kedvéért, az egyrétegű ablakok egy, a kétrétegű kettő és értelemszerűen a háromrétegű ablakok, három üveglapból épülnek fel.

De mégis milyen előnyökkel jár egy harmadik üveglap beillesztése?

Megnövekedett hőszigetelés

A két vagy háromrétegű ablakokkal még tovább csökkenthető az ablakon keresztül történő hőveszteség. Az ablakok energiahatékonyságát az úgy nevezett “U érték” méri, mely esetben a legalacsonyabb érték a leginkább energiahatékony. Az érthetőség kedvéért az egyrétegű ablaknak hozzávetőlegesen 5, a dupla rétegűnek nagyjából 3, míg a háromrétegű ablaknak csupán 1,6 az U értéke. Sokan nem is tudják, de az egyrétegű ablakok esetén nem ritka az akár 60 %-os hőveszteség sem, míg ez az érték a két, illetve három rétegű ablakok esetében sokkal alacsonyabb.

Csökkenti a fűtési költségeket

Mivel a háromrétegű ablakok beszerelése után lényegesen csökken a hőveszteség, ezért jóval kevesebb energiát kell felhasználni a lakás felfűtésére, mint két vagy egy rétegű ablakok esetén. A három rétegű ablak ellenben nem csak a meleget tartja benn jobban, de a több réteg és az erősebb szigetelésnek köszönhetően meggátolja, hogy otthona télen túlságosan lehűljön, vagy nyáron kellemetlenül felmelegedjen.

Csend és magánélet

Amennyiben egy forgalmas út mellett, vagy egy sokszor zajos környéken lakunk azonnal érezteti előnyös tulajdonságait a plusz egy réteg üveglap. Sokkal kevesebb zaj fog beszűrődni otthonunkba, mivel a háromrétegű ablak lényegesen jobban hangszigetel, mint az egy vagy kétrétegű. Továbbá egy másik nagy előnye, hogy több réteg üveglapon, nyilvánvalóan nehezebb átlátni. Óvja magánéletét a külvilágtól, s emellett még függönyökre vagy árnyékolókra sem kell külön költenie. Ellenben az is igaz, hogy a leskelődő szempárok mellett a fényt is nehezebben engedi át a tripla üvegezés. Szóval azzal mindenképpen számolni kell, ha háromrétegű ablakot vásárol, hogy lakása azon helységeibe, ahova ilyen ablakot szerel be, valamivel kevesebb fény fog bejutni, mint a többi szobába, ahol egy vagy kétrétegű ablakok vannak felszerelve.

Magasabb védelmi szint

Ez végtelenül egyszerű kijelentésnek tűnhet, de igaz. Három réteg több, mint kettő. Minél több rétegű az ablak, annál jobban véd az esőtől, széllökésektől, vagy akár egy esetleges betöréstől. Nyilvánvalóan jóval nehezebb betörni egy vastagabb, több rétegű ablakot, mint egy egyszerű egy vagy két rétegűt, de ha esetleg mégis sikerülne a betolakodónak áttörnie az üveget, az olyan hangzavarral járna, amire jó eséllyel felfigyelne családja vagy szomszédjai, ezzel meggátolva azt, hogy az éj leple alatt észrevétlenül kirabolják önt.

Tartós minőség

Bárki, akinek az otthonában régi, elöregedett ablakok vannak, tudja, hogy az időjárási viszonyok nagy nedvességet és párásodást okozhatnak az ablaküvegeken. A nedvesség károsíthatja a fából készült ablakkereteket, ami ennek következtében idő előtt elkorhad. Ez a probléma könnyedén elkerülhető, ha háromrétegű ablaküveget választ, mely esetben garantáltan nem kell pár év múlva lecserélni az ablakkeretet. Fontos ellenben megemlíteni, hogy többrétegű ablakok javítása nem annyira egyszerű, mint az egyrétegűeké. Következésképpen, ha az ablakok megsérülnek vagy nem működnek rendeltetésszerűen, akkor általában teljesen ki kell őket cserélni. Pozitívumként viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy ezek az ablakok sokkal minőségibbek, sokkal tartósabbak, és az egyszerű, egyrétegű ablakoknál lényegesen hosszabb az élettartamuk, ráadásul, mint ahogy már fentebb említettem, közel sem olyan egyszerű betörni őket, vagy kárt tenni bennük, mint az egyrétegű ablakokban. Ebből következik tehát, hogy a valóban jóval költségigényesebb javításra vagy egy esetleges cserére sokkal ritkábban van szükség, mint az egyrétegű ablakok esetén, mivel ezek az ablakok nem mennek olyan gyorsan tönkre.

Beszerelés

Értelemszerűen minél több rétegből tevődik össze az ablaküveg, annál nagyobb lesz annak súlya, erre jó odafigyelni. Érdemes tehát olyan megbízható, hozzáértő szakembert választani, akinek nagy tapasztalata van a háromrétegű ablakok beszerelésében, aki meg tudja állapítani hova érdemes, és hova nem lehet beszerelni ilyen tömegű ablaküvegeket. Amennyiben az ön háza jelenleg alkalmatlan ilyen nyílászárók beszerelésére, mert a falak nem bírnák el az ablakok súlyát, jó, ha tanácsot lehet tőle kérni, hogy mit kell átépíteni, mit kell ahhoz átalakítani, hogy lakását háromrétegű ablakok beszerelésére alkalmassá lehessen tenni. Továbbá nagyon fontos meggyőződni arról, hogy olyan tapasztalt és elismert üvegező szakembert válasszon ki a munkára, aki garantálja a minőségi felszerelést (esetleg nem árt kikérni néhány korábbi ügyfele véleményét), illetve egy esetleges kár esetén felár nélkül vállalja a probléma elhárítását, vagy a sérült elem kicserélését.

Az ár

Tulajdonképpen talán az egyetlen nagyobb negatívum, ami a háromrétegű ablakok mellett felhozható, hogy értelemszerűen jobban megkérik az árát, mint az egyszerűbb egy vagy kétrétegű üvegeknek. A minőséget meg kell fizetni, mondhatnánk. De a háromrétegű ablakok esetében még talán ez a kijelentés sem teljesen igaz, hiszen, ha jobban belegondolunk hosszútávon, többszörösen is megtérül az a többletköltség, ami a több rétegű ablak kiadásával járt. Mint már feljebb említettem, fűtésszámlái lényegesen csökkenni fognak a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően, illetve nem kell két-három évente cserélgetni a pára miatt elkorhadt fa ablakkereteket sem.

A háromrétegű ablak használata tehát számtalan előnnyel jár, azonban a kétrétegű ablakok sem vesztették el létjogosultságukat. A három rétegre úgy kell tekinteni, hogy az még jobbá teszi a kiváló kétrétegű ablakokat.

Amennyiben jelenleg egyrétegű ablakokkal rendelkezik és az ablakcserére szánt költségkeretébe jelenleg a kétrétegű ablakok férnek bele, vágjon bele! A fent felsorolt érvek teljes mértékben igazak akkor is, ha a két és az egyrétegű ablakokat hasonlítjuk össze! Amikor felújítást vagy építkezést tervez, használjon két és háromrétegű ablakokat is. A háromrétegű ablakok kerüljenek azokba a helyiségekbe, ahol a legtöbbet tartózkodik (nappali, fürdőszoba), a többi helyre pedig használhat kétrétegű ablakokat is. Ezáltal mindkettő előnyeit ki tudja használni!

Segíthetünk?

Cégünk évtizedes múlttal rendelkező építőipari vállalkozás, több száz ablak beépítés projekttel a háta mögött. Kattintson ide és vegye fel szakképzett tanácsadóinkkal a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Sok sikert kívánok, a házfelújításoz és az ablakvásárláshoz!

vissza a bloghoz