Mi a különbség a két és a háromrétegű ablakok között?

A kétrétegű üvegezés ma már teljesen bevett technológia, amely kötelező eleme minden új építésű épületnek. A kétrétegű ablakok értelemszerűen két üveglapból állnak össze, melyek között vákuum keletkezik, amely rengeteg pozitív hatással jár. Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a háromrétegű ablakokkal? Sőt miért nem használunk rögtön négy vagy öt rétegűt? Norvégia és Svédország már törvénybe iktatta, hogy az új építésű házakba kötelező háromrétegű ablakokat beépíteni. Vajon Magyarországon miért nem terjedt még el ennyire ez a fajta technológia?

Az alábbi bejegyzésben megpróbálom leírni a két-és háromrétegű ablakozás előnyeit, hátrányait, hogy mikor érdemes, sőt mikor ajánlott a háromrétegű ablak használata.

Megnövekedett hőszigetelés

A két vagy háromrétegű ablakokkal még tovább csökkenthető az ablakon keresztül történő hőveszteség. Az ablakok energiahatékonyságát U értékkel adják meg, ez az úgy nevezett hőátbocsátási tényező, ami azt a hőmennyiséget határozza meg, amely az adott szerkezet egy négyzetméter felületén egy másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és belső hőmérséklet különbsége egy fok. Az U érték esetében a legalacsonyabb érték a leginkább energiahatékony. Az érthetőség kedvéért az egyrétegű ablaknak hozzávetőlegesen öt, a dupla rétegűnek nagyjából három (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően ez a szám ma már inkább a kettőhöz közelít) míg a háromrétegű ablaknak csupán másfél az U értéke.

Az ár

A háromrétegű üveg vastagabb, mint a kétrétegű, így nyilvánvalóan több anyagot, pontosabb gyártási feltételeket is igényel, és több hibát generál. Tehát ezen okokból kifolyólag, jobban megkérik az árát, mint a kétrétegű ablaküvegeknek. Továbbá, mivel a háromrétegű ablakok nehezebbek, a szállítási költsége is valamivel magasabb.

Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a háromrétegű ablakot nem lehet akárhova beépíteni. Mivel sokkal vastagabb és nehezebb ezért először meg kell róla bizonyosodni, hogy az ablakeret elég erőse-e, illetve egy öregebb ház esetében a ház fala bírni fogja-e a rá nehezedő nyomást, vagy esetleg az ablak beszerelése előtt azt is meg kell erősíteni.

Fényáteresztés

Egy extra üveglap hozzáadása megakadályozza, hogy a fény túlzottan beszűrődjön az ablakon keresztül. Egymás mögött minél több üveglap van, annál jobban nyeli el a rajta keresztül beáramló fényt, ennek köszönhetően nyáron sokkal kevésbé melegszenek fel az ilyen ablakokkal ellátott helyiségek. Továbbá egy másik nagy előnye, hogy több réteg üveglapon, nyilvánvalóan nehezebb átlátni. Óvja magánéletét a külvilágtól, s emellett még függönyökre vagy árnyékolókra sem kell külön költenie.

Hőáteresztés

Hőáteresztés szempontjából nem a falak, nem is az ajtók, hanem az ablakok az épület gyenge pontjai. Éppen ezért különös gondot kell fordítanunk arra, hogy a ebből a szempontból a lehető leghatékonyabbak legyenek. De ez korántsem egyszerű. Amikor a nap erősen süt, a rosszabb minőségű, egyrétegű ablakok könnyen áteresztik a fényt, ami hozzájárul a helyiségben lévő hőmérséklet megemelkedéséhez. A modern, két, illetve háromrétegű ablakok esetén, nyáron akár több fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet az ilyen ablakokkal felszerelt helyiségekben, mint azokban a szobákban, ahol csak egyrétegű ablaküvegek találhatók.

Továbbá mivel a háromrétegű ablakok beszerelése után lényegesen csökken a lakás hővesztesége, ezért télen jóval kevesebb energiát kell felhasználni a lakás felfűtésére, mint két vagy egy rétegű ablakok esetén. Magyarán a több réteg és az erősebb szigetelés meggátolja, hogy otthona télen túlságosan lehűljön, vagy nyáron kellemetlenül felmelegedjen.

Zajáteresztés

A kétrétegű üvegezés egyik legfőbb erénye az a képesség, hogy kizárja a környezeti zajokat. Nyissa ki a kétrétegű ablakot, és meghallja a forgalmat, illetve egyéb kültéri zajokat, majd ezt követően zárja be, és azt fogja tapasztalni, hogy a zaj hirtelen megszűnt. Azok számára tehát mindenképpen ajánlatos a kétrétegű üvegezés, akik nyugalomban szeretnék eltölteni otthonukban az időt.

Ebből következően nyilvánvalóan azt gondolná, hogy ha a kétrétegű üvegek ilyen jól tartják kinn a zajt, akkor a háromrétegű üvegek szinte teljesen elnyelnek minden zajt. Ez esetben sajnos el kell, hogy keserítsem, hiszen háromrétegű ablak zajcsökkentő hatása sok kívánnivalót hagy maga után.

Mivel a hang könnyebben halad át szilárd tárgyakon, mint a levegőn keresztül, így világossá válik, hogy a háromrétegű ablakok rosszabbul teljesítenek a hasonló vastagságú kétrétegű üvegekhez képest, mivel az extra ablaküveg olyan helyet fog elfoglalni, amely egyébként légüres tér lenne.

Nedvesség

A háromrétegű ablakokkal rendelkező tulajdonosok meglepődve tapasztalják, hogy az ablakuk külső üvegére kicsapódott a víz. Ez a jelenség az alacsony hőáteresztés következménye.

Kétrétegű ablaküveg előnyei és hátrányai

Keret anyaga

Amikor energiahatékony ablakot keres, akkor a keret anyaga nagy szerepet játszik az ablak minőségének meghatározásában. A kétrétegű ablakok esetén a legjobb választás az üvegszálas keret. A kétrétegű, üvegszálas ablakok drágábbak lehetnek, de idővel pénzt takaríthat meg velük.

Elosztósáv használata

A kétrétegű ablakok esetén egy elosztósávot használnak az üveglapok elválasztásához. A két üveglapok között elegendő helynek kell lennie, hiszen ez teszi lehetővé a megfelelő légáramlást. Amennyiben nincs elegendő hely kihagyva az üveglapok között az negatív hatással lehet az ablak energiahatékonyságára.

Gázkitöltés

A kétrétegű, üvegszálas ablakok esetén az üveglapok között a megfelelő hőhatékonyság elérésének érdekében, szigetelőként gázokat, például argongázt vagy kriptongázt használnak. Általában az argongáz a népszerűbb választás, mivel lényegesen olcsóbb, mint a kriptongáz, illetve az esetek nagy részében alkalmasabb is az üvegszálas ablakok szigetelésére.

Üveg

A kétrétegű ablakok nem csak az üveglapok közti tér miatt jobbak az egyrétegű ablakoknál. Maga az üveg is szigetelőként működhet. Az úgynevezett „low-E” üvegek (alacsony emissziójú, alacsony sugárzási veszteség) beépítésével csökkentheti a hőveszteséget, amely javítja a komfortérzetet, továbbá növeli az üvegek közötti légrés hőátbocsátási ellenállását, így javítva a nyílászárók hőszigetelő képességét.

Háromrétegű ablaküveg előnyei és hátrányai

Keret anyaga

Amint azt korábban említettem, a háromrétegű ablakok sokkal nehezebbek, mint a kétrétegű ablakok, és olyan erős keretanyagot igényelnek, amely hosszútávon se romlik az ablak súlya miatt. Az üvegszálas keret szerkezeti felépítésének köszönhetően képes megbirkózni ezzel a teherrel anélkül, hogy torzulna vagy túlterhelődne.

Elosztósáv használata

A háromrétegű ablakok már értelemszerűen két elválasztósávval is rendelkeznek, amelyek elválasztják egymástól az üveglapokat. A prémiumkategóriás, minőségi elosztósáv szilikonból készül, amely ellenáll a fény oxidációs hatásának, és nagyfokú argon gáz visszatartást biztosít a nagyobb energiahatékonyság érdekében.

Gázkitöltés

A kétrétegű ablakoknál használt gázkitöltőket használják ugyanúgy a háromrétegű ablakoknál is. Az egyetlen különbség az, hogy a háromrétegű ablakok esetén az üveglapok közötti légüres tér is gázzal van befecskendezve, ami jelentősen megnöveli az ablak energiahatékonyságát.

Üveg

Háromrétegű ablakok értelemszerűen három üveglappal rendelkeznek. A három rétegből kettőnél érdemes alacsony emissziójú (Low-E) üveglapot használni.

Megéri tehát háromrétegű ablakot beszerelni?

A jó minőségű, kétrétegű ablakhoz képest, a háromrétegű ablakok telepítésekor valószínűleg csak kisebb mértékű csökkenést tapasztalhat a közüzemi számlákon. Azonban a hidegebb klímájú területeken hőveszteség csökkentése hatalmas előnyökkel jár, hogy ha a fűtésszámlát, vagy a lakás állapotának megőrzését tartjuk szem előtt.

Összefoglalva tehát, a háromrétegű ablaküveg igazán látványosan, a hidegebb klímájú helyeken tudja kifejteni pozitív hatásait, de természetesen a kevésbé hideg területeken is számtalan előnnyel jár.

Sok sikert kívánok, a házfelújításoz és az ablakvásárláshoz!

vissza a bloghoz