7 jel, hogy elérkezett az idő ablakai lecserélésére

Az ablak az egyike azoknak az állandó tartozékoknak a házban, amelyek karbantartásáról hajlamos megfeledkezni az ember, pedig szinte az év minden napján használatban vannak, és ki vannak téve a zord időjárási viszonyoknak, így egy idő után értelemszerűen elhasználódnak. Ezért kell tehát, az évek múlásával ugyanúgy kicserélni őket, mint a ház többi tartozékát.

Manapság annyi helyen hall az ember megannyi véleményt, hogy igen csak nehéz eldöntenie mikor van valójában szükség az ablakok kicserélésre. Éppen ezért azt javaslom, hogy mielőtt döntene, alaposan vizsgálja meg ablakait. A nyílászáróknál néha igen nehéz észrevenni az elhasználódottságra utaló jeleket, így az emberek nagy része nem képes felmérni, hogy ablakai mikor igényelnek felújítást.

Az ablakcsere egy olyan szükségszerű kiadás, amely minden lakástulajdonos életében eljön előbb vagy utóbb. De hogyan tudhatja meg, hogy az ablakokat ki kell-e cserélni?

Itt a Budaablaknál, ezzel a cikkel szeretnék segítséget nyújtani önnek, hogy fel tudja ismerni bizonyos jelek alapján, hogy elérkezett-e az idő, a nyílászárók lecserélésére.

Meleg vagy hűvös pontok

Ellenőrizze az ablakok belsejét meleg vagy hideg pontok után kutatva, úgy hogy a nyári hőségben, illetve egy hűvösebb napon is oda tartja a kezét az üveghez. Amennyiben felfedezni vél melegebb vagy hidegebb pontokat (értelemszerűen a kinti hőmérséklettől függően hideg vagy meleg) az egyértelműen azt jelenti, hogy az ablakok nem szigetelnek megfelelően.

Hőáteresztés szempontjából az ablakok az épület gyenge pontjai, így fokozottan ügyelni kell arra, hogy milyen állapotban vannak az általunk leggyakrabban használt helyiségekben található ablakaink. Amikor a nap erősen süt, a rosszabb minőségű ablakok könnyen áteresztik a fényt, ami hozzájárul a helyiségben lévő hőmérséklet megemelkedéséhez, illetve télen pedig ellenkezőleg, a lakás lehűléséhez.

Ellenőrizze a szigetelést

Szinte az összes ablak enged át valamennyi levegőt, de ez nem igen észrevehető. Mivel nem létezik száz százalékig tökéletes szigetelés, így egy minimális légáteresztés esetén természetesen még nem kell lecserélnie a nyílászárókat. Ellenben nyilvánvalóan van az a szint, ahol már elengedhetetlen az ablakok cseréje, hiszen az elavult szigetelés miatt túlságosan sok levegő tud átszivárogni a nyílászárókon keresztül. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy leellenőrizze milyen állapotban vannak ablakai, ha meggyújt egy gyertyát és az ablakpárkány elé helyezi. Amennyiben a láng észrevehetően villog, vagy mozog ide-oda, az azt jelenti, hogy nagy mennyiségű levegő szökik be a szobába a rossz szigetelés miatt.

Ellenőrizze az ablakkereteket

Ha megérinti vagy megnyomja az ablakkeretet és puhának vagy lágynak érzi, az sajnálatos módon egyértelmű jele a bomlásnak. A legjobb módja annak, hogy leellenőrizze a keret állapotát, ha megpróbálja valamivel felsérteni azt, vagy belefúrni egy csavarhúzóval, és ha könnyedén enged a fúrószerszámnak a fa, akkor valószínűleg ki kell cserélni az ablakokat. Bárki, akinek az otthonában régi, elöregedett ablakok vannak, tudja, hogy az időjárási viszonyok nagy nedvességet és párásodást okozhatnak az ablaküvegeken. A nedvesség károsíthatja a fából készült ablakkereteket, ami ennek következtében idő előtt elkorhad. Erre fokozottan ügyeljen!

Nedvesség, párásodás

Az ablaküvegek belső felén található nedves felületek klasszikus jelei annak, hogy az ablakok nem megfelelően vannak szigetelve. Ez a jelenség az időjárás változékonyságának tudható be, hiszen azért fordul elő, mert egy nagyobb lehűlés után a hideg levegő csapdába esik az üveglapok között. Fontos megemlíteni, hogy ez gyakran komolyabb problémákhoz is vezethet, mint az elnedvesedés. Megtapasztalhatja milyen az, amikor ablakai hosszútávon nedves, párás körülményeknek vannak kitéve. Ilyenkor apró repedések, rések keletkeznek az ablakon.

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Amennyiben penészedést vél felfedezni az ablakon, vagy annak környékén, azonnal cselekedjen, mert ez nem csak az ablakra, illetve a környezetében található bútorokra nézve nem túl jó, de súlyos, egészségkárosító hatása is van.

Nehéz kinyitni és becsukni az ablakot

Ha nagyobb nehézségekbe ütközik az ablakok kinyitása és bezárásakor, akkor itt az ideje lecserélni őket. Gyakran előfordulhat, hogy az igazi probléma az ablakkerettel van, illetve annak elavultsága okozza ezeket a kellemetlen gondokat. Ilyenkor, az esetek nagy részében sokkal könnyebb úgy, ahogy van kicserélni a nyílászárókat, mint megjavítani őket. Továbbá egyebek mellett az is okozhat ilyen jellegű problémákat, ha ablakai rossz minőségű festékkel lettek lefestve, és emiatt rozsdásodnak.

Az ablakok elavultnak néznek ki

Amennyiben nem valami egyedi és kifejezetten extravagáns ablakokkal szereltette fel otthonát, melyek direkt tűnnek rozsdásnak, illetve néznek ki régiesen, akkor bizony, ha a nyílászárók elavultnak és rozogának tűnnek, akkor nagy valószínűséggel azok is, és megérettek a cserére.

Ha más fejlesztéseket is végrehajtott otthonában, amelyek javítottak az ingatlan megjelenésén, akkor egy esetleges nyikorgó, omladozó ablak, amiről pereg le a festék, bizony igencsak lerontja az összképet. Az nyílászárók lecserélése sokat dob lakása megjelenésén, és modernizálja otthonának külsejét.

A festék hámlása

Amennyiben az ablakok nincsenek megfelelően szigetelve, akkor a levegő mellett a vizet is átengedik, ez értelemszerűen nedvességet okoz, ami végül elkezdi lepergetni a festéket. Másrészt pedig a hőmérséklet ingadozás hatására a keretek kitágulnak és összehúzódnak, ezzel ugyancsak a festék hámlását okozva. Így tehát, ha idősebb épületben lakik, ezekre mindenképpen érdemes odafigyelnie.

Az otthonában található ajtók és ablakok lecserélése egyéb általános előnyökkel is jár. A ház megjelenését (mind a külsőt, mind a belsőt) nagymértékben javítja, illetve potenciálisan növeli ingatlanának értékét, valamint hosszútávon rengeteg pénzt takaríthat meg az alacsonyabb fűtésszámlákkal, mivel jó minőségű ablakok beszerelése után lényegesen csökken a hőveszteség, ezért jóval kevesebb energiát kell felhasználni a lakás felfűtésére.

Tehát, amennyiben kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az ablakai lassan lecserélésre szorulnak-e, csak hagyatkozzon bátran a fentebb kifejtett tanácsokra, trükkökre, és garantálom, hogy helyesen fog dönteni.

vissza a bloghoz